AURA IOGA

  • Noia girant
  • (spinning girl)
Especulació:

De que depen veure-la girar en un sentit o en unaltre?.

Un argument habitual és associar la tria a l'anomenada "lateralització hemisfèrica", segons la qual veure-la girar en el sentit de les agulles del rellotge (cap a l'esquerra) correspondria a una predominancia de l'hemisferi dret del cervell, i viceversa. El cert és que no hem trobat cap lloc on es donés una justificació mínimament sòlida a aquesta teoria tot i la seva amplia difusió.

espcat

Dreta o esquerra?

Fets raonablement demostrats:

Aquesta famosa il·lusió òptica és realment notable. Serveix per a explicar força bé alguns dels mecanismes típics del nostre cervell.

En primer lloc es tracta d'un bon exemple de com processa informació incompleta o fragmentada per transmetre la il·lusió de continuïtat (això no és massa impressionant, és essencialment el mateix que fa quan veiem la televisió o una pel.lícula al cinema. De fet, és molt probable que ho faci constantment).

En segon lloc mostra com processa informació bidimensional per transmetre un efecte espaial de tres dimensions (la noia sembla girar en una dimensió que evidentment no existeix a la pantalla de l'ordinador. No hi ha ningú girant en cap direcció, és només una seqüència d'imatges planes).

El cervell intenta ajudar-nos a entendre que pot estar passant més que explicar-nos exactament el que passa. Per això "afegeix" la informació necessària per a que la explicació sigui satisfactòria d'acord amb la nostra intuïció, els nostres coneixements previs (o els nostres prejudicis).

Però el realment notable és que això últim no ho fa d'una manera única, diferents persones interpreten la mateixa informació (exactament la mateixa!) de formes diferents (en aquest cas oposades). Probablement al principi us costarà molt admetre que algú pot veure girar la noia al contrari que vosaltres i no estar equivocat. És un exercici interessant (i no fàcil al principi) intentar "canviar-la" de sentit. Un cop ho aconseguiu, i mentre la veieu girar, probablement us preguntareu com és possible que algú hagi pogut veure-la girar al revés.

Per fer-la canviar sol anar bé mirar la figura de forma indirecta, per exemple tenint com a objectiu focal principal les banderes de la part superior dreta (mirant la noia de cua d'ull).

Tot plegat bastant alliçonador, no us sembla?